Bredt politisk flertal lægger unges hjerner i sprut

Danske unge har europa-rekorden i druk. Det skyldes blandt andet, at 16 årige lovligt kan købe øl og vin. Politikere burde tage ansvar i stedet for at flytte problemet over på forældrenes skuldre.

Stig Grenov

Køb af alkohol og sprut kræver, at man er myndig. Det mener Kristendemokraterne, som derved bakker op om sundhedsstyrelsens rapport, der anbefaler en højere aldersgrænse.


Lægger man de fysiske skader og samfundsudgifterne sammen, er alkohol den absolutte vinder over de 20 mest skadelige rusmidler. Kommunerne mister over 3. milliarder kr. om året på alkoholmisbrug. Hertil kommer den menneskelige smerte det er at leve sammen med et alkoholiseret familiemedlem.


Derfor er det uforståeligt, når et bredt politisk flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti afviser at hæve aldersgrænsen. De samme partier, der bryster sig af økonomisk ansvarlighed og uddannelsesmål, der skal gøre danske unge til verdens klogeste, giver umyndige fri adgang til at lægge hjernen i sprit.


Kristendemokraterne slår fast, at danske unge stadig har europa-rekorden i druk. Det skyldes blandt andet, at 16 årige fuldt lovligt kan købe øl og vin. I Sverige er grænsen 20 år. Fakta er, at jo længere alkoholdebuten udskydes, desto færre varige alkoholskader opstår der senere i livet.


Politikere burde tage ansvar i stedet for at flytte problemet over på forældrenes skuldre. Kristendemokraterne mener, at alkoholgrænsen som et minimum bør følge myndighedsalderen. Det er medmenneskeligt ansvarligt og derudover økonomisk sund fornuft.