KD politiker

SIMON SKALS

Min mærkesag – DEN LILLE BY SKAL LEVE

SIMON SKALS

Jeg bor i den dejlige by Gjern – en mindre by i Midtjylland. En by som så mange andre i Danmark, hvor mennesker engagerer sig, lever og deltager i forpligtende fællesskaber. Men de mindre byer i Danmark har det svært. Siden kommunalreformen i 2007 er byerne kommet længere væk fra indflydelse, og mange byer resignere og langsomt begynder de at lukke ned. Det er sidste chance, hvis centraliseringen ikke skal lave uoprettelige skader for Danmark.

I KD mener vi, at små fællesskaber skaber et godt samfund. Danmark er bygget op af tusindvis af skønne og levedygtige byer. Byer, hvor børn og voksne er sammen om at kaste energi og liv i hinanden. Vi er ved at kaste det liv og de fællesskaber væk.  Byerne skal ikke holdes kunstigt i live, men sikres politiske rammer, som giver byernes puls plads og mulighed for at udvikles.

HER MØDER VI DEN DERUDE

Der findes mange små anekdoter om landsbyer i fremgang, men virkeligheden er Danmark har over de sidste 15 år oplevet en enorm centralisering mod hovedbyer, men også en centralisering mod de største byer i Danmark. Vi ser byer som tømmes for liv, hvor gader bliver matte og hvor det første øje fanger en fremtiden som er gået i stå. Arbejdspladser, skoler, uddannelser og beslutningskraft er blevet rykket væk fra det mindre og nære. Det  handler om Danmark, om sammenhængskraft og om de dele af landet, som er gået i stå og ikke oplever bosætning og vækst. 

HER SKAL DER HANDLES

Danmark skal som i Norge og Sverige igangsætte en offensiv distriktspolitik med udflytning af uddannelser og en skabe attraktive vilkår for erhverv og bosætning. Kommuner skal forpligtes til udvikle de mindre byer i stedet for at lade stå til. 

Der er blevet brugt milliarder til byfornyelse i de store byer.
Det er fint. Men det er nu vi skal sikre og udvikle de byfællesskaberne
og det miljø, som er i mindre byer.

Der er blevet brugt milliarder til byfornyelse i de store byer. Det er fint. Men det er nu vi skal sikre og udvikle de byfællesskaberne og det miljø, som er i mindre byer. Vi vil blandt andet sikre bolig og erhvervsfinansiering, give kommuner økonomisk kompensation ved at have mindre skoler og øge midlerne til fornyelse af byerne og nedrivning af forfaldne ejendomme. For os handler det om udflytning af uddannelser og statslige styrelser og stop for social eksport.

MENNESKET BAG MENINGEN

LOKALT FORANKRET
Jeg 41 år og lærer på en folkeskole. Jeg bor sammen med Anette som er socialrådgiver og vores tre børn William, Cecilia og Kristoffer. Jeg er en aktiv del af lokalsamfundet. Min by og de mennesker som bor i den betyder meget for mig.

Når jeg skal slappe af, spiller jeg oldboys fodbold, nyder en tur i udesauna og er også vild med at se en fodboldkamp sammen med børnene.

Hej. Skriv din email. Så modtager du indsigt og inspiration fra vores verden direkte til din indbakke.

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!