Sport & fritid

Sport er et bredt og vigtigt område, for både vores velvære og sundhed, men også for vores følelse at tilhøre noget, at være en del af noget og ikke mindst den nationale sammenhold det kan medvirke til at skabe. Her tænker vi både traditionel sport, idræt, gymnastik og e-sport på alle niveauer.

Foreningslivet skal styrkes

Det frivillige Danmark trækkes endnu med eftervéerne af et årelangt åndeligt og økonomisk svigt. KD vil tilføre kunst, kultur og foreningslivet yderligere 2 mia. kr. årligt.

Investeringer i kunst er en investering i fællesskabet og dem, vi er. Det betyder noget, om vi tør tale kunsten op og prioritere den fremfor at ligestille og sammenligne den med alt muligt andet. Kunst er at skabe og danne ikke kun vores samtid, men også vores fremtid. Derfor fortjener den større fokus fremover.

For at sikre, at både sporten og kulturen får den opmærksomhed, som er nødvendig for at skabe varige indtryk, vil vi opdele det nuværende kulturministerium i et nyt kulturministerium med fokus på kunst, højskoler, foreninger og national kultur og et sportsministerium med særskilt fokus på såvel den professionelle som den frivillige indsats i idrætten. Det er ikke rimeligt, at sport og idræt frister en tilværelse som stedbarn i kulturministeriet, og det er på tide at få taget en international politisk kamp mod de pengemænd, der stjæler sporten og f.eks. placerer et VM i fodbold, hvor det åbenlyst miskrediterer sporten.

Det lokale kultur og fritidsliv får kommunerne desuden økonomi og frihed til at opprioritere lokalt.

Konkret foreslår KD:

  • 2 mia. kroner årligt til kultur
  • En økonomisk indsprøjtning på 500 mio. kroner svarende til 4 mia. akkumuleret til landets høj- og efterskoler
  • En national handlingsplan for arkitektur
  • Opdeling af kulturministeriet i et kultur- og et sporstministerium
  • Frivillige foreninger og folkeoplysning skal styrkes.