16. jan 2024

KristenDemokraterne foreslår lovkrav om vinterdæk for at øge trafiksikkerheden

Pressemeddelelse

KristenDemokraterne foreslår lovkrav om vinterdæk for at øge trafiksikkerheden

Som et led i KristenDemokraternes indsats for at forbedre trafiksikkerheden i Danmark, foreslår transportordfører Niclas Aarestrup et nyt lovkrav om brug af vinterdæk i vintermånederne, når vi har vinterføre.

Dette forslag følger eksempler fra vores nabolande, såsom Norge og Tyskland, hvor lignende regler allerede er implementeret med succes. Vinterdæk er en vigtig faktor for sikker kørsel under også de danske vinterforhold. Danmarks gennemsnitstemperatur i vintermånederne i 2022/2023 lå under 7 grader, ifølge DMI, hvilket er en temperatur, hvor sommerdæk begynder at miste deres effektivitet. Vinterdæk tilbyder signifikant bedre greb under disse forhold.

Erfaringer fra Sverige viser, at et krav om vinterdæk kan reducere antallet af vintertrafikulykker med 11-14%. Denne statistik taler for sig selv og demonstrerer den positive effekt, som et sådant lovforslag kan have på trafiksikkerheden i Danmark. Niclas Aarestrup udtaler: ”En del bilister bruger allerede vinterdæk herhjemme, men det kræver kun en, som ikke gør, for at det går galt, også for dem, som bruger vinterdæk”.

Det er også værd at bemærke, at også tungere køretøjer i mange lande allerede er underlagt lignende bestemmelser. Det foreslåede lovkrav vil derfor hovedsageligt påvirke personbiler og køretøjer i indenlandsk trafik. Det er vigtigt at understrege, at helårsdæk ikke er en optimal løsning, da de, trods forbedringer, hverken yder optimal præstation om sommeren eller vinteren.

Gennem indførelsen af obligatoriske vinterdæk følger vi vores nabolandes eksempel i at tage et praktisk og ansvarligt skridt mod at forbedre sikkerheden på de danske veje. Landsformand Jeppe Hedaa siger, ”Det er sund fornuft at køre med vinterdæk og at gøre det til et lovkrav, i lighed med i vores nabolande, virker blot som rettidig omhu.”

For yderligere information kontakt:
Niclas Aarestrup
Transportordfører

06naarestrup@kd.dk
Tlf.: 93 80 79 13

Niclas Aarestrup

Transportordfører, KristenDemokraterne