14. apr 2023

Pressemeddelelse: Man kan ikke kalde sig et grønt parti uden at kræve reelle CO2-afgifter

KristenDemokraternes nye formand, Jeppe Hedaa, kræver opgør med det, han betegner som årtiers sløseri i klimakampen fra skiftende regeringer: ”Vi skal aflevere tingene i en bedre tilstand, end vi modtog dem. Det har skiftende regeringer ikke formået at tage seriøst.”, siger han, og fortsætter: ”Mange partier inde på Chistiansborg kalder sig grønne, men ord kræver også handling. Et ja skal være et ja. Hvis man virkelig ønsker en grøn og bæredygtig omstilling af samfundet, så kræver det CO2-afgifter, så det dårlige klimavalg bliver markant dyrere at tage.”.

Et opgør med overforbruget

Jeppe Hedaa ønsker et markant opgør med den danske overforbrugskultur. En kamp formanden ønsker at tage med en tydelig og mærkbar CO2-afgift til forbrugerne. Afgiften skal være med til at ændre danskernes forbrugsadfærd, så et grønt og klimavenligt forbrug prioriteres fremfor nutidens primære overforbrug. Indtægterne fra en CO2-afgift skal være med til at finansiere billigere kollektiv transport, forskning i CO2-nedbringelse og etablering af CO2-neutral energiforsyning og infrastruktur.

”Vores gode liv må ikke stå på skuldrene af andres elendighed. I flere årtier har flertallet af danskerne levet godt og haft muligheden for at opbygge et gedigent overforbrug med en kæmpe klimagæld til fremtidens generationer. Den gæld bliver kun større, hvis ikke vi slår bak nu! Derfor skylder vi fremtidens generationer at indføre reelle og mærkbare CO2-afgifter. Og det er altså afgifter, som er større og mere omfangsrige end 80 kroner for en flybillet.”, udtaler Jeppe Hedaa med en slet skjult hentydning til Moderaternes ønske om en flyafgift på 80 kroner. ”Der er ingen vej udenom. En vigtig komponent i den grønne omstilling er at tydeliggøre prisen på det CO2-problem, vi lige nu opbygger.”, uddyber Jeppe Hedaa.

En ny retning

Jeppe Hedaa proklamerede i sidste måned som nyvalgt formand, at han blandt andet vil gøre KD til Danmarks grønneste parti. Et arbejde som allerede nu begynder at vise en ny retning for det 53 år gamle parti. Partiets formand bakkes nemlig op af den politiske næstformand: ”I KD har vi alle dage haft fokus på miljøet, forurening, biodiversitet og balance i naturen. Lige nu bekymrer vi os mest – sammen med resten af verden – om CO2-indholdet i atmosfæren. Derfor skal vi selvfølgelig have indført en CO2-afgift på forbruget, så forureneren betaler gildet.”, siger Henrik Hjortshøj.

Den politiske næstformand pointerer i samme omgang, at en af partiets mærkesager er at få reduceret CO2-udslippet med 70% inden 2030. ”Hvis vi ikke får CO2-udslippet ned, vil det medføre uoprettelig skade på klimaet bare én generation ude i fremtiden. Vi har et kæmpe forvalteransvar overfor fremtidens generationer og den klode, de skal leve på. Det er derfor, at vi ønsker en mærkbar CO2-afgift og er fortalere for kernekraft.”, afslutter Henrik Hjortshøj med en reference til, at partiet for to uger siden meddelte sin støtte til en kernekraft-baseret forsyningsstrategi, da kernekraft ifølge partiet er den eneste realistiske vej til en stærkt CO2-reduceret energiproduktion i samspil med sol- og vindenergi samt PtX-produktion.

Behov for ansvar

Ifølge Jeppe Hedaa og Henrik Hjortshøj er det KD’s store ønske, at regeringen i sin kommunikation agendasætter og tydeliggør den rejse: ”… vi, som samfund er på, så vi kollektivt kan arbejde på alle områder for at komme hurtigere i mål og samtidigt være et foregangsland for resten af verden. Det er muligt at lykkes med denne store opgave, men det kræver, at vi tager alle værktøjer i brug. NU!”, udtaler Jeppe Hedaa afslutningsvist og suppleres af Henrik Hjortshøj: ”Regeringen og Christiansborg skylder de unge og fremtidens generationer at vise dem en vej ud af den klimaafgrund, som vi står på kanten af. Det kræver mod og ansvarstagning, som desværre har været en kæmpe mangelvare de sidste mange årtier.”.

Landsformand, Jeppe Hedaa
40 55 57 77
formand@kd.dk

Politisk næstformand, Henrik Hjortshøj
22 96 29 27
08hhjortshoj@kd.dk

KristenDemokraternes Landskontor
Sorøvej 1 | 4291 Ruds Vedby
Tlf. 33 27 78 10 (kl. 10-15) | Email: kd@kd.dk
Bankkonto: 5470-2037886