Vores mærkesager

Det gode liv

Vores politik er ikke firkantet

Det gode liv

Børn & familie

Vi har brug for hinanden. Så simpelt er det. Især, når vi er små. Derfor skal det være godt og trygt at være barn i Danmark – uanset hvordan man vokser op. Vi vil styrke familierne og vores relationer til hinanden: til vores børn, forældre eller partnere.

Det må altid være familiens frihed og nærvær, der skal veje tungest, når der laves politik – ikke hverken arbejds­pladserne eller statens behov for skatte­indtægter.

Vigtigst er dog valgfriheden – at man kan vælge sin barsel, pasning, arbejde og pension lige præcis, som man selv vil i det enkelte hjem. Det er ikke noget, staten skal blande sig i – fx ved at presse medarbejdere op på fuldtid mod medarbejdernes egne ønsker.

Frihed under ansvar

Hvis vi skal leve godt, skal vi først og fremmest have frihed til selv at bestemme, hvordan vi vil leve. Derfor skal vi kæmpe for retten til at tro og danne trossamfund, som man selv vil. Retten til at vælge sit eget tøj, når man går udenfor om morgenen. Retten til at opdrage sine børn og vælge den skole, som er bedst for dem.

I det hele taget friheden til at mene, hvad vi vil – uden at staten blander sig med hverken imam­love eller nedskæringer i de frie skoler.

Det betyder også, at med friheden følger et ansvar. Frie skoler skal fortsætte arbejdet med deres sociale ansvar. Vælger man at klæde sig i burka, er der jobs, man ikke kan få. Er man trossamfund med frihed til at være fælles om sin tro, ligger man også under for ansvaret for at overholde dansk lov og bidrage positivt til samfundet.

Frihed og ansvar hænger sammen.

For alle

I løbet af vores liv sker der af og til ting, som vi ikke selv har kontrol over. Vi bliver syge, mistrives eller mister vores job. Derfor skal vi have et velfærdssystem, som griber os, hvis vi har brug for det. Livskriser er hårde nok i sig selv og skal ikke gøres værre af et offentligt system præget af kontrol og stress.

Vi har ret til at blive mødt med tillid fra det offentlige og ret til selv at tage ansvar i vores eget liv
– også når det gør ondt.

Vi har som mennesker uendelig værdi – uanset, hvad der sker i vores liv.

Vi skal skabe et godt liv for alle – i hele landet. Derfor skal uddannelser og arbejdspladser være spredt i hele Danmark og give lige muligheder for at bo og leve uanset om det er på i København eller i Herning.

Danmark er kendt for sine frivillige foreninger. Det skaber ansvar, fællesskab og frihed for mange af os. Derfor skal det være nemt at være forening eller frivillig i Danmark, der skal være god økonomisk støtte og der skal ikke være et offentligt system, overførselsindkomster eller flygtningekrav, som står i vejen for dem, der vil yde en frivillig indsats.

Miljø & natur

Den måske største krise i vores tid er klima­krisen. Vores natur er presset, bio­diversiteten forsvinder og mange ressourcer risikerer at løbe ud. Det lyder alvorligt – det er det også.

Derfor er det alt­afgørende at vi ikke fortaber os i små­diskussioner om elbiler eller kødafgifter. Der skal langt større ændringer til. Vi skal ændre måden, vi laver afgifter og skatter på. Det kan hurtigt lyde teknisk – det behøver det ikke at være.

Kort sagt skal det grønne valg altid være det billigste valg. Både for forbrugeren og virksomheden.

Vi skal sikre, at vores energi­produktion kan følge med tiden. Derfor skal der forskes i alternative energiformer til fossile brændsler. Det vigtige er ikke, om det bliver sol, vind eller en kombination med noget helt tredje – det vigtige er, at vi tager vores ansvar alvorligt og udvikler løsninger i Danmark, der virker og kan eksporteres og dermed have en global effekt.